Silikonski implantati

Često postavljena pitanja

Silikon potječe od silicija, polumetala ili metalu sličnog elementa koji se u prirodi veže s kisikom da bi stvorio silikon-dioksid ili siliku. Pijesak na plaži, kristali i kvarc su silika. Silika je najčešća tvar na zemlji. Zagrijavanje  silike sa ugljikom na visokim temperaturama može proizvesti silikon. Daljnja obrada može stvoriti silikon u drugi hemijski lanac ili polimer – može biti u boliku tekućine, gela ili tvar nalik gumi. Različiti silikoni se koriste u lubrikantima i uljima, kao i u silikonskoj gumi. Silikoni se mogu naći u mnogim uobičajnim predmetima u kućanstvu, kao što su sredstva za poliranje, sredstva za sunčanje te losion za ruke, antiperspiranti, sapuni, prerađena hrana, vodootporni premazi i žvakaće gume.

Napravljene su specijalne studije koje su utvrdile da se veže razine silikona nalaze u kravljem mlijeku i komercijalno dostupnoj hrani za novorođenčad nego u mlijeku dojlija kojimasu ugrađeni silikonski implantati za dojke. Medicinski institut zaključio je da „Ne postoji dokaz da su silikonski implantati odgovorni za ozbiljne bolesti cijelog tijela“. Žene su konstantno izložene utjecaju silikona u njihovim svakodnevnim životima.

Ožiljkasto tkivo ili kapsula koja se normalno formira oko implantata može stezati i stiskati implantat što se naziva kapsularna kontrakcija. Ona se češće javlja nakon infekcija, hematoma i seroma. Također je češća kod subglandularnog postavljanja. Simptomi se kreću od otvrdnuća i blage nelagode, do boli, iskrivljenja, opipljivosti implantata i/ili pomocanja implantata sa mjesta. Dodatan zahvat je potreban u slučaju gdje su bol i/ili otvrdnuće izrazito jaki. Zahvati se kreću od uklanjanja tkiva kapsule implantata do uklanjanja i eventualne zamjene samog implantata. Kapsularna kontrakcijamože se ponovo javiti i nakon tih dodatnih zahvata. Morate biti svjesni da se zatvorena kapsuotomija, nasilno vršenje pritiska ili stiskanje fibrozne kapsule oko implantata kako bi se pokidala oćiljkasta kapsula, ne preporučuje, jer to može rezultirati pucanjem impantata.

Kao prirodna reakcija na bilo koji implantat ugrađen u tijelo, oko površine implantata za dojke formirat će se ožiljkasto tkivo koje stvara kapsulu.

Nijedna studija nije nikada potvrdila da bi ovo moglo biti zabrinjavajuće za ljude. Nema dokaza da implantati uzrokuju karcinom.

Implantati za dojke mogu ometati otkrivanje karcinoma dojke tijekom mamografije te mogu otežati izvođenje mamografije. Važno je da prije postupka kažete liječniku koji izvodi mamografiju da imate ugrađeneimplantate za dojke. Možda že biti potrebno primijeniti posebne tehnike postavljanja te  dodatni uglovi snimanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o povijesti raka dojke u Vašoj obitelji.

Moguće je da bilo ko stekne alergiju na bilo koju supstancu koja postoji na ovom svijetu, ali alergije na silikon su vrlo rijetke. Svi smo izloženi silikonu u svakodnevnici, svjesno ili nesvjesno. Može se naći i u svakodnevnim stvarima koje koristima, kao npr politurama, kremama, sapunima, žvakama i slično.

Implantati ne traju doživotno; stoga je  vjerovatno da će ih biti potrebno zamijeniti tokom Vašeg života. Vremenski period varira od žene do žene. Neke žene  trebaju zahvat zamjene implantata nakon samo nekoliko godina dok kod drugih mogu trajati 10-20 godina.

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 9:00 – 19:00
Subota 10:00 – 13:00
Nedjelja Zatvoreno

 +387 (0)60 357 0 405 Viber icon

Vaš doktor će Vam dati najbolje upute vezano za to koliko dugo ne smmijete ići na posao te će Vas savjetovati kada i kako nastaviti aktivnosti. Period oporavka varira od žene do žene. Uglavnom prvih nekoliko dana je najneugodnije. Prosječno vrijeme potrebno za vraćanje u potpunu aktivnost je 4-6 sedmica.

Važno je da znoj ne dođe do reza prije nego sto ne zaraste. Zbog toga smanjite aktivnosti i sunčanje sve dok se rez ne zaatvori i zaraste. Ne pretjerujte s preranim aktivnostima, posebice s aktivnostima gornjeg dijela tijela. Odmorite se i pustite tijelo da zacijeli.

Dopušteno je kupanje u jakuziju ili kadi mjesec dana nakon zahvata. Tokom kraćeg vremena (1-2 sedmice) nije dobro da se rez smoči.

Prije nego što počnete sa svojim vježbanjem obratite se svom doktoru. Pacijenti se jako razlikuju po dužini oporavka. Hodanje je uglavnom preporučljivo kako bi se potaknula cirkulacija. Što Vam je ugrađen veći implantat, to će Vam dojke biti teže. Trebali bi nositi dobar potporni grudnjak tokom trčanja kako bi sveli na minimum istezanje kože i ptozu (spuštanje) dojki.

Sunčanje u solariju ili na suncu neće štetiti implantatu, ali može pogoršati ožiljke. Trebali bi izbjegavati izlaganje reza suncu ili zraćenju solarija najmanje godinu dana nakon operacije, jer će zbog UV zraka rez trajno potamniti. Implantat može biti topliji i moglo bimu trebati duže da se ohladi nego ostatku tijela.

Mnoge žene sa implantatima lete u avionima i rone. Može doći do blagog širenja i skupljanja ovojnice s promjenama pritiska. To može rezultirati pojavom male količine mjehurića zraka u implantatu. Kod implantata punjenih gelom kao i onih punjenih fiziološkom otopinom, možete osjetiti ili čuti zvukove tekućine (grgljanje). Ovo bi trebalo nestati samo od sebe unutar 24-48 sati.

Mnogo liječnika traži da žena pričeka 3 mjeseca nakon operacije prije nego što počne nositi grudnjak sa žicom. Vaše tijelo će formirati ižijkasto tkivo oko implantata kroz 3 mjeseca. Tokom tog vremena pritisak žice  može uzrokovati da se ožiljkasto tkivo formira na takav način da udubljenje od žice može ostati trajno. Nakon tog početnog perioda grudnjaci sa žicom bi se trebali nositi povremeno kako bi se izbjegla trajna udubljenja.

To ovisi od mnogo faktora, kao što je tip implantata koji Vam je ugrađen, disekciji džepa, načinu na koji Vaše tijelo drži implantat te postiji li, ili ne, bilo koji stupanj kapsularne kontrakcije. Moguće je da mnoge žene imaju implantate za dojke koji su mekani i lijepo se pomiću, dok je kod drugih žena, rezultat čvrst implantat koji je više fiksiran na mjestu.

Težina implantata varira s veličinom i volumenom punjenja. Implantat od 250 cm³ punjen sa 250 cm³ gela teži oko 250 grama.

Umetanje implantata može uzrokovati pojavu strija, ali to je rijetko. Ukoliko ste zabrinuti, odaberite manji implantat kako bi sveli na minimum rastezanje kože ili odaberite prilagodljive implantate koji će tokom vremena polako rastezati kožu.

Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih žila, smanjujući dotok krvi i kisika kojeg krv prenosi do operiranog područja. Tkivu je potrebna opskrba krvlju i kisikom kojeg ona prenosi, s ciljem njegovog zarastavanja. Kada je opsrkba krvlju smanjena, tkivo zarasta puno sporije. Različiti doktori imaju različite vremenske okvire za pacijente unutar kojih se pacijenti moraju suzržati od pušenja prije  i poslije operacije. To zna varirati od 2 do 5 sedmica prije i poslije zahvata.

Može doći do promjena u osjetljivosti bradavica nakon ugradnje implantata. Osječaju bradavici i dojci može se povećati ili smanjiti. Raspon promjena varira od gubitka osjeta do intenzivnog osjeta imože biti privremen ili trajan.

Trebali bi biti blizu svoje idealn težine. Značajan gubitak težine nakon ugradnje implantata za grudi može promijeniti rezultat ugradnje na način koji Vas neće zadovoljiti. Moglo bi doći do ptoze (spuštanja) i smanjenja veličine implantata. Značajno dobivanje na težini može uzrokovati  povećanje veličine dojke.

Svaka žena je individualna i stoga svaka ima različite rezultate bio prije ili poslije trudnoće. Vaše dojke će se pvećati te će proći sve uobičajne promjene povezane s trudnoćom. Stupanj povećanja varira od žene do žene, a faktor u tome će također biti i veličina implantata.

Hoću li moći dojiti?

Mnoge žene s implantatima za dojke su uspješno dojile svoje bebe. Aktualne studije pokazuju da žene sa implantatima za dojke, bilo punjenih gelom ili fiziološkom otopinom nemaju ništa veću razinu silikona u svome mlijeku od žena bez implantata za dojke. Međutim, implantati za dojke mogu remetiti sposobnost nekih ženada doje. Peri-aerolarno mjesto reza najčešće će utjecati na tu sposobnost. Kod nekih se žena za vrijeme dojenja javljaju mastitis i upale mliječnih kanalića, koji mogu uzrokovati kapsularnu kontrakciju. Uzimanjem antibiotika kod prve pojave simptoma može se smanjiti mogućnost pojave ovog problema. Znakove upale morate uvijek prijaviti svom liječniku.

2017-11-27T12:02:01+00:00