Cista dojke

Cista dojke 2018-01-09T13:17:00+00:00

Project Description

Poželjna česta kontrola grudi

 

Ciste su vrlo česte promjene u dojci  žena koje dolaze na pregled. Ciste mogu biti pojedinačne ili mnogobrojne u jednoj ili u obje dojke. Mogu biti različite veličine od par milimetara do 2-3 cm sa tendencijom rasta.

Ciste su obićno bez simptoma, a rijetko mogu uzrokovati bol i iscjedak iz dojke. Iznenadnu bol može uzrokovati ruptura ciste ili ispražnjenje sadržaja u izvodne kanale. Velike ciste stvaraju izbočenja na dojci, a mogu se napipati kao uobličene glatke tvorbe. Ako je cista zbog količine sadržaja jako napeta, teško se može pri palpaciji razlikovati od raka dojke. Sadržaj ciste je obično tekućina razne gustoće i obojenosti.

Liječenje – Aspiracija sadržaja ciste metoda je izbora u terapijskom postupku. Smatra se da je punkcija palpabilne tvorbe u dojci prvi korak u kliničkom pregledu. Za ispravan postupak su važna dva pravila:

  1. Poslije aspiracije sadržaja palpabilna tvorevina mora potpuno nestati, a ako ne nestane potreban je postupak  kao pri svakoj drugoj solinoj tvorbi (mamografija, citološka punkcija, operacijska biopsija).
  2. Dobiveni sadržaj iz ciste ne smije biti sukrvav ili krvav. Ako je sadržaj krvav, neophodna je citološka analiza i vrlo često operativni zahvat.

Dvije  do tri sedmice nakon aspiracije, potreban je kontrolni pregled. Ukoliko se evidentira recidiv, potrebno je promjenu hirurški odstraniti, a potom i mikroskopski analizirati da se ne previdi intracistični karcinom.

 

GALAKTOKELA – cista ispunjena mliječnim sadržajem, a može se razviti nekoliko sedmica nakon laktacije. Manifestuje se kao bezbolna torevina u dojci. Punkcijom te tvorevine dobiva se tekući sadržaj sličan mlijeku. Nakon aspiracije se više ne pipa torevina u dojci. Nekada može nastati recidiv i u tom slučaju je potrebno punkciju ponoviti.

  ODJELJENE U BROJKAMA

DOKTORA NA RASPOLAGANJU 5
MEDICINSKE SESTRE 2
TRAJANJE ZAHVATA (SATI) 1-2

 

  RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 9:00 – 19:00
Subota 10:00 – 13:00
Sunday Zatvoreno

 +387 60 357 0 405

Operativni zahvat za nju i njega

Najčešći pacijenti:

  • Majka nakon porođaja
  • Osoba nakon naglog mršanja (M/Ž)
  • Osobe nezadovoljni izgledom stomaka
Icon

ŠTA NAŠI PACIJENTI MISLE O NAMA

Trenutno je stranica još u fazi izrade te ćemo u skorije vrijeme doraditi ovaj sadržaj.

5 zvjezdica putem Google Maps

Belma B.

Imala sam jako pozitivno iskustvo…veliki pozdrav lijepim,njeznim i profesionalnim sestrama

Aveline F.

5 zvjezdica putem Google Maps

Dusko A.

Dogovorite termin

Uz pomoć našeg kontakt formulara možete jednostavno doći do Vašeg termina, te isti možete koristiti u slučaju da imate pitanja vezano za naše usluge ili ako su Vam potrebne konsultacije. Tu smo za Vas.