LETZ

LETZ 2018-01-30T15:22:08+00:00

Project Description

Zahvat na vratu maternice

 

LETZ je oznaka za zahvat kojim se odstranjuje transformacijska zona vrata maternice niskovoltažnom “dijatermijskom petljom” – električnom omčicom, pri čemu istovremeno dolazi do rezanja i kogulacije duž crte reza. U svakodnevnoj uporabi “LETZ “označuje samu tehniku – uporabu električne omčice ne samo za odstranjivanje transformacijske zone, već i za uzimanje uzoraka vrata maternice s bilo kojeg njegovog dijela što se naziva “LETZ biopsija”, kao i odstranjivanje dijela vrata maternice u obliku konusa – “LETZ konizacija”.

Transformacijska zona je “živo” područje na granici između mnogoslojnog pločastog epitela koji izvana prekriva vrat maternice i cilindričnog epitela koji oblaže unutrašnjost kanala koji vodi u šupljinu maternice. To je područje gdje se nalazi i nezreli metaplastični epitel koji je najosjetljiviji na djelovanje onkogenih čimbenika.

Odstranjeni komad tkiva vrata maternice se dalje patohistološki procjenjuje.

Studije su potvrdile visoku stopu izlječenja koja se kreće od 90 do 97 % dok su stope intraoperativnih (0-2%) i postoperativnih(0-5,5%) krvarenja, stenoza cerviksa (0-1%) , komplikacija u trudnoći (0-1%), te infekcija (0-1%) minimalne.

U liječenju CIN-a potreban je što poštedniji, a opet dostatan oblik liječenja koji će omogućiti odstranjenje abnormalnih promjena u cijelosti, ali neće ostaviti značajnije posljedice na reprodukcijski sustav žene s obzirom da su ovom patologijom obuhvaćene pretežno žene reprodukcijske i adolescentne dobi. LETZ je zapravo poštedni zahvat jer se sa rezom ne ide toliko u dubinu vrata maternice, već je otklanjanje tkiva površnije – što može biti i dvosjekli mač: naime tek nakon zahvata i histološke provjere odstranjenog tkiva znamo točno da li je lezija u cijelosti otklonjena. Obzirom da visokofrekventna struja koagulira krvne žilice, krvarenje pri zahvatu je oskudnije, a “plastika” cerviksa je nepotrebna. Metoda se zbog svog poštednog karaktera osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Nakon zahvata potrebno je ispoštovati sljedeće upute:
  • Tamponadu (gazicu) natopljenu lijekom za sprječavanje krvarenja, umetnutu u rodnicu nakon zahvata, potrebno je lagano izvući 6-12 h nakon zahvata.
  • U slučaju bolova (koji nebi smjeli biti jači od menstruacijskih) koristite neki od sljedećih lijekova: Ketonal, Voltaren ili Brufen.
  • U slučaju LETZ konizacije se nakon zahvata, kao prevencija komplikacija (krvarenja), preporučuje mirovanje 14 dana (bolovanje).
  • Iscjedak je prvo vodenast, a u drugom tjednu oporavka može biti sukrvav do krvav, ali ne jači od “slabe ” menstruacije.
  • Umjesto kupanja u kadi koristiti tuširanje.
  • Do prve kontrole nemojte imati spolne odnose niti koristiti tampone, jer bi moglo doći do oštećenja operiranog područja.
  • Izbjegavati alkohol jer on širi krvne žile.
  • Prva kontrola je 6-8 tjedana nakon zahvata kada će se provjeriti zarastanje operiranog područja, te načiniti kontrolni kolposkopski pregled i PAPA test.

  ODJELJENE U BROJKAMA

DOKTORA NA RASPOLAGANJU 2
MEDICINSKE SESTRE 2
TRAJANJE ZAHVATA (SATI) ovisno

 

  RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 9:00 – 19:00
Subota 10:00 – 13:00
Sunday Zatvoreno

  +387 (0)33 725 900

 

Metoda se zbog svog poštednog karaktera osobito preporučuje ženama koje još nisu rodile.

Dogovorite termin

Uz pomoć našeg kontakt formulara možete jednostavno doći do Vašeg termina, te isti možete koristiti u slučaju da imate pitanja vezano za naše usluge ili ako su Vam potrebne konsultacije. Tu smo za Vas.