Rak dojke

Rak dojke 2018-01-09T13:01:18+00:00

Project Description

Najčešća zloćudna bolest žena

 

Dojke  predstavljaju jedan od najznačajnijih dijelova tijela svake žene koji ima dvostruku ulogu: ishranu potomstva i seksualnu privlačnost. Upravo zbog toga je karakteristično da  je kod pojave tumora ntenzivno dvojako manifestovanje bolesti koja s jedne strane napada tijelo, a sa druge psihološku strukturu žene.

Postoji cijeli niz faktora koji mogu povećati rizik od pojave raka ili izazvati isti. Kao prvi se navodi nasljedni faktor (majka, tetka…), potom stres, prekomjerna težina, rani početak menstrualnog ciklusa,  itd. Rizik od pojave karcinoma dojke se povećava već nakon tridesete godine života, s tim da na žalost moram istaći da sam u par posljednjih godina imao slučajeve raka dojke kod žena mlađih od trideset godina, što je veliki negativni pomak u toku posljednjeg desetljeća.

Postoje neke naznake da se zloćudni tumor dojke javlja češće kod žena  čija prehrana sadrži visok nivo masnoće, te kod starijih žena. Veoma često se susreće kod starijih žena zloćudni tumor koji se razvio od neliječenog dugonosećeg dobroćudnog tumora.

 

SIMPTOMI i PROMJENE

 • pojava kvržice u dojci
 • pojava kvržice u pazušnoj jami
 • promjena oblika dojke ili jednog dijela
 • promjena velićine dojke i koža poput narančine kore
 • crvenilo kože
 • deblja koža voštanog izgleda
 • scjedak iz bradavice (proziran,žut,zelen,crven,smeđ,crn)
 • uvućena bradavica
 • proširene vene na koži dojke
 • pojava ranica na koži dojke
 • bol i probadanje u dojci

 

Ako ste primijeti bilo koji od gore nabrojanih simptoma potrebno je posjetiti doktora. On će pažljivim posmatranjem (inspekcijom) i opipavanjem (palpacijom) donijeti potrebne zaključke vezano za trenutno stanje dojki i eventualno prisustva tumora u njima. Ukoliko se pronađe kvržica u dojci, doktor će možda trebati uzeti uzorak kvržice i pogledati je pod mikroskopom kako bi ustanovio na osnovu mikroskopske analize o kojoj se vrsti ćelija radi-zloćudne (maligne) ili dobroćudne (benigne). Ovaj postupak se naziva biopsija, a može se raditi tanjom ili debljom iglom ili hirurški.

Ultrazvuk može pokazati da li je kvržica čvrste građe ili tečne što je važan podatak doktoru za analizu vrste tumora.

 

Terapija i prognoza zavise od stepena uznapredovalosti tumora u dojci ( moguće njegove proširenosti u druge dijelove tijela), vrste, njegove lokalizacije, veličine. Zločudno oboljenje se smatra sistemskim, dakle oboljenjem koje pogađa cijeli organizam, te se tako bolesti i prilazi. Osim lokalnog liječenja, neophodno je i sistemsko.

Lokalno liječenje može uključivati operativno otklanjanje kvržice (tumektomija) ili radikalno otklanjanje cijele dojke sa odstranjivanjem limfonoda iz pripadajuće pazušne jame (radikalna mastektomija). Moguće je i otklanjanje većeg dijela dojke sa limfonodima pazuha uz dodatnu terapiju zračenjem.

Sistemsko liječenje  podrazumijeva kemoterapiju i  hormonsku terapiju koje se daju u obliku infuzija i tableta.

Najveći broj oboljelih bude liječen kombinacijom gore nabrojanih. Hirurško liječenje, a potom kemoterapija, zračenje i hormonska terapija ili kombinacije po procjeni onkologa, a na osnovu mikroskopskog nalaza tumora.

  ODJELJENE U BROJKAMA

DOKTORA NA RASPOLAGANJU 5
MEDICINSKE SESTRE 2
TRAJANJE ZAHVATA (SATI) ovisno

 

  RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 9:00 – 19:00
Subota 10:00 – 13:00
Sunday Zatvoreno

 +387 (0)60 357 0 405

Operativni zahvat za nju i njega

HIRURŠKI –OPERATIVNI ZAHVATI

 • Poštedni operativni zahvat kojim se ćuva dojka a odstranjuje tumor
 • Tumektomija-uklanjanje kvržice sa manjom količinom okolnog zdravog tkiva
 • Segmentektomija, kvadrantektomija, hemimastektomija-uklanjanje kvržice sa nešto većok količinom tkiva i „ćišćenje“ pazušne jame od limfonoda i tkiva u njoj.
 • Mastektomija- otklanjanje cijele dojke sa limfonodima pazušne jame.
 • Subkutana mastektomija i plasiranje implantata- odstranjivanje dojke iznutra uz postavljanje silikonskog implantata- sve više u upotrebi ukoliko glandularni hirurg postavi indikaciju za ovu operaciju.

 

Da bi  liječenje bilo uspješno, bitno je tumor otkriti što ranije, zbog čega se preporućuju ženama jednomjesećni samopregledi, pošto svaka žena svoje dojke poznaje najbolje te i promjene može najlakše prepoznati. Preporućuju se pregledi od strane glandularnog hirurga bar dva puta godišnje uz kontrole ultrazvuka. Mamografiju (slikanje dojki) potrebno je raditi jednom godišnje nakon napunjenih četrdeset godina ili ranije po procjeni relevantnog doktora.

 

ZAKLJUČAK

 

Rak dojke je na prvom mjestu bolesti po učestalosti i smrtnosti kod žena. Susreće se u 99% slučajeva kod žena i 1% kod muškaraca. Pravovremeno otkrivanje bolesti i provođenje tretmana od strane osposobljenih stručnjaka za ovu oblast može dovesti do ozdravljenja. Sa napretkom nauke i tehnike sa savremenim pristupima operativnim tehnikama i onkološkom terapijom ni rak više nije bauk, ali je za potpun uspjeh neophodno njegovo rano otkrivanje. Sve naknadno nije izgubljena borba, ali je sigurno dugoročnija , intenzivnija i mukotrpnija nego ranije opisana.

rak dojke

Preporućen pregled:

 • 1 mjesećno samopregled
 • 2 puta godišnje od strane doktora

 

Icon

ŠTA NAŠI PACIJENTI MISLE O NAMA

Trenutno je stranica još u fazi izrade te ćemo u skorije vrijeme doraditi ovaj sadržaj.

5 zvjezdica putem Google Maps

Belma B.

Imala sam jako pozitivno iskustvo…veliki pozdrav lijepim,njeznim i profesionalnim sestrama

Aveline F.

5 zvjezdica putem Google Maps

Dusko A.

Dogovorite termin

Uz pomoć našeg kontakt formulara možete jednostavno doći do Vašeg termina, te isti možete koristiti u slučaju da imate pitanja vezano za naše usluge ili ako su Vam potrebne konsultacije. Tu smo za Vas.