Smanjenje dojki

Vrlo često iz zdravstvenih razloga

Smanjivanje dojki 2018-01-09T13:07:21+00:00

Project Description

Možda muškom rodu neshvatljiv zahvat

 

Dojke su znak ženstvenosti, ali ne postoji tačna ili sigurna definicija pojma “normalne” dojke. Plastični hirurg najčešće ispunjava želje same pacijentice u skladu s medicinskim i etičkim normama. Operacija smanjivanja ženskih dojki osim iz estetskih razloga ponekad je i medicinski potrebna, jer dojke zbog svoje težine izazivaju nepravilni položaj kičmenog stuba i bolove. Prekomjerno povećanje dojki može se javiti u pubertetu kao mladenačka hipertrofija. Najčešće je na obje dojke, a uvjetovana je hormonima i naslijeđem.

POTREBA ZA SMANJIVANJEM DOJKI

Pacijentice traže estetsko-rekonstrukcijski zahvat smanjivanja dojki  iz estetskih ifunkcionalnih razloga. Najčešći funkcionalni razlozi su bolovi u vratu, glavobolje, bol u leđima, otežano kretanje i bavljenje sportom kao i učestale upale kože ispod dojki. Takvi simptomi javljaju se zbog stalnog nošenja tereta izazvanog veličinom dojki, a mjesto koje je najviše opterećeno je vratna i grudna kičma.

PLANIRANJE OPERATIVNOG ZAHVATA

Estetskoj operaciji smanjivanja ženskih dojki prethodi konsultacijski pregled. Pacijentici se pregledom i ultrazvukom  isključuje sumnja na bolest dojki. Upozori se pacijenticu na ožiljke koji ostaju nakon operacije. Ožiljci su smješteni oko mamile i vertikalno prema brazdi dojke te u brazdi dojke.

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Standardne pretrage krvi i urina, EKG i pregled interniste.

ANESTEZIJA

Estetski zahvat smanjivanja ženskih dojki najčešće se izvodi pod opštom anestezijom.

OPERACIJA

Estetski zahvat smanjivanja ženskih dojki traje od 1,5 do 3 sata. Postoji više hirurških metoda za smanjivanje ženskih dojki. Izbor metode ovisi o iskustvu estetskog hirurga, dobi žene te veličini dojki.  Konvencionalnom tehnikom na dojkama ostaju ožiljci u obliku obrnutog slova T. Postoji više modifikacija izvođenja rezova, ovisno o potrebama. Kirurški rezovi pažljivo se zatvaraju i stavlja se kompresivni zavoj. Pažnja je kod svih tehnika usmjerena na skraćivanje hirurških rezova i ujednačenost dojki nakon operacije.

  ODJELJENE U BROJKAMA

DOKTORA NA RASPOLAGANJU 5
MEDICINSKE SESTRE 2
TRAJANJE ZAHVATA (SATI) 2-3
TRAJNO VIDLJIV REZULTAT NAKON (SEDMICA) 0

  RADNO VRIJEME

Ponedjeljak – Petak 9:00 – 19:00
Subota 10:00 – 13:00
Sunday Zatvoreno

 +387 (0)60 357 0 405

Operativni zahvat za nju i njega

POSTOPERATIVNI TOK

Neposredna postoperativna njega traje do 24 sata, a za to vrijeme provodi se stručna medicinska njega i daju upute o kasnijim postupcima kod kuće. Sljedeći dan dojke se sterilno previju, postavi se kompresivni grudnjak koji pacijentici olakšava pokrete. Intrakutano (potkožno) postavljeni šavovi vade se 10 dana nakon operacije. Kompresivni grudnjak treba nositi stalno dva mjeseca nakon operacije.

KOMPLIKACIJE

Izvodi li estetsko rekonstruktivni zahvat podizanja dojki iskusni tim s dugogodišnjim iskustvom u estetskoj i rekonstruktivnoj  hirurgiji, komplikacije su rijetke i zanemarive, ali su ipak moguće. Ovo su samo neke od njih sa simptomima na koje pacijent treba obratiti pažnju:

Rane komplikacije
  1. Krvarenje
  2. Infekcija kože i potkože
  3. Nekroze mamile
Kasne komplikacije
  1. Jako izraženi ožiljak
  2. Neujednačena veličina i izgled dojki

VAŠ NOVI IZGLED

Rezultati nakon estetskog smanjivanja ženskih dojki vidljivi su odmah nakon operacije, ali je potrebno oko 6 mjeseci da dojke poprime svoj konačni oblik i izgled. Estetska operacija smanjivanja ženskih dojki, poslije estetske operacije povećanja ženskih dojki, najčešća je operacija u plastičnoj hirurgiji i smatra se standardnim postupkom.

Najčešći pacijenti:

  • Osobe sa hormonalnim problemima
  • Osobe sa leđnim problemima

 

Icon

ŠTA NAŠI PACIJENTI MISLE O NAMA

Trenutno je stranica još u fazi izrade te ćemo u skorije vrijeme doraditi ovaj sadržaj.

5 zvjezdica putem Google Maps

Belma B.

Imala sam jako pozitivno iskustvo…veliki pozdrav lijepim,njeznim i profesionalnim sestrama

Aveline F.

5 zvjezdica putem Google Maps

Dusko A.

Dogovorite termin

Uz pomoć našeg kontakt formulara možete jednostavno doći do Vašeg termina, te isti možete koristiti u slučaju da imate pitanja vezano za naše usluge ili ako su Vam potrebne konsultacije. Tu smo za Vas.