Zdravlje grudi

Simptomi koji upozoravaju!

 

Bol, iscjedak ili kvržice su upozoravajući znaci, da se nešto dešava u tkivu dojki.  

Kako razlikovati ozbiljne znakove od onih bezazlenih???

Bol

Mnoge žene osjećaju ponekad bol u dojkama.  U više od 90% slučajeva taj bol je vezan za hormonalne promjene ili neka druga nekancerogena stanja.

Ako se bol često pojavljuje u jednoj dojki, na istom mjestu, ako napipate kvržicu ili zadebljanje na tom dijelu dojke ili imate iscjedak, onda su to znaci koji mogu biti vezani za rak.

Bol između bradavice i pazuha

Otprilike jedna od deset žena osjeća jaku bol u dojkama neposredno prije menstruacije. To je tupi bol praćen osjećajem težine, često najintenzivniji između bradavice i pazuha tj. u predjelu gdje je najveća masa žlijezdanog tkiva. U tom slučaju korisno je smanjiti unos soli u hrani, da bi se smanjilo nakupljanje vode u dojkama, smanjiti unos kofeina i nositi udoban grudnjak, koji daje dobru potporu dojkama.

Bol nakon udara, povrede ili biopsije dojke

Ova vrsta bola nije vezana za mjesečni ciklus. Bol je stalan, traje duže od par dana, na jednom je mjestu i ima karakter probadanja. Bol nakon biopsije ili medicinske intervencije na dojkama može se osjećati i do dvije godine.

Bol na  periferiji dojke

Iako se osjeća u dojkama, ovaj bol često zapravo dolazi od drugih struktura, npr. od rebara. Ako se bol pojačava na pritisak ili je intenzivnija pri dubokom udisanju, to može biti znak artritisa (posebno na mjestu gdje se rebra vežu za grudnu kost) ili pak može biti zbog uklještenja vratnih nerva pri ćemu se bol širi u dojke. U ovom slučaju blagi analgetici kao ibuprofen ili aspirin mogu olakšati  bol.

Izloženost velikom stresu

Visok nivo stresnih hormona moze pojačati svaku bol, uključujući i bol u dojkama. Stres može izazvati hormonalne promjene i tada nastaje napetost i bol u dojkama ili u grudnim mišićima. Stres također dovodi do povećanog konzumiranja kafe, neredovne ishrane, što može pojačati bol u dojkama.

Iscjedak

Veliki broj žena s vremena na vrijeme ima iscjedak iz dojki. To se često primjeti u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, kada se grudi hormonalno pripremaju za eventualnu trudnoću i izvjesna količina tekučine (oko 5 ml) se nakuplja u mliječnim kanalima. Ako ne nastupi trudnoća, ta se tekučina reabsorbira (tj. spontano povuće), medjutim ako su bradavice stimulirane onda se ta tekućina pojavi kao iscjedak (proziran ili blago magličast).

Upozorenje: premda u većini slučajeva iscjedak nije znak raka, potrebno je da se obavezno javite ljekaru ukoliko je iscjedak:

 • stalan, tj. ne samo u danima pred menstruaciju
 • spontan, a ne kao rezultat podražaja (istiskivanja ili trenja)
 • samo iz jedne dojke ili samo iz jednog ili dva otvora na bradavici
 • praćen sa drugim promjenama kao čvorić ili oteklina
 • obojen, ne vodenast ili blago magličast
 • uzrok svrbeža ili pečenja na koži bradavice.

Kvržice i čvorići

Dojke su po svojoj normalnoj građi čvornate, pune kvržica i čvorića, posebno u periodu do menopauze. Mršavije žene i one koje su nedavno izgubile na težini mogu osjećati veću čvornatost dojki, jer je žlijezdano tkivo izrazitije. Svaka žena može sama redovnim mjesečnim samopregledom upoznati nomalnu građu svojih dojki. Simetrična čvornatost (tj. u obje dojke) je normalna a svaka žena može pri redovnim samopregledima otkriti neuobičajne promjene. U slučaju da se napipaju  neuobičajne promjene, potrebno je obratiti pažnju.

Upozorenje: iako  80% čvorića nije rak, obratite se ljekaru odmah ukoliko otkrijete neku od sljedećih karakteristika čvorića:

 • čvorić je nepokretan tj. ne moze se pomjerati, a prilikom pokušaja pomjeranja povlači sa sobom i okolno tkivo
 • izuzetna tvrdoća napipanog čvorića
 • čvorić se ne mjenja tokom menstruacionog ciklusa
 • na drugoj dojci se ne pipa takva kvržica
 • bezbolna na dodir (u oko 90% slucajeva)
 • nepravilnih rubova.

Kako se radi samopregled dojki?

Pogledajte

Stanite ispred ogledala i pogledajte svaku dojku posebno. Obratite pažnju na veličinu, oblik, boju, konture i pravac u kojem su dojke i bradavice.

Zatim, podignite ruke iznad glave i ponovo pogledajte pažljivo obje dojke, polako se okrečući u jednu, pa u drugu stranu, da biste bolje vidjeli konture.

Osjetite

Stojeći ispred ogledala počnite sa pregledom dojke na mjestu neposredno ispod ključne kosti.

 • Lijevom rukom pregledajte desnu dojku. Radi udobnijeg pregleda možete prste namazati hidratantnim mlijekom ili baby-uljem. Za pregled ne koristite vrhove prstiju, jer nisu toliko osjetljivi. Koristite unutrašnju površinu tri srednja prsta, jer su tako pokreti stabilniji i tkivo grudi ne izmiče. Pregledajte malim, kružnim pokretima (prvi krug neka bude lagan a drugi, na istom mjestu, čvršći i dublji. Pokreti mogu biti ili u horizontalnom ili u vertikalnom smjeru, ali je najvažnijie da pri tome pažljivo pregledate svaki djelić dojke, uključujući i bradavice.
 • Pregledajte na isti način i dio ispod ruke i pazuha.
 • Sada desnom rukom pregledajte na isti način lijevu dojku.
 • Lezite na čvrstu podlogu i podignite ruku iznad glave. Pregledajte obje dojke na isti način, kao što ste to učinili stojeći, ovaj put osim pazuha.

Zapišite

Vaša opažanja i ono što ste napipali u dojkama. Zapišite i kada trebate raditi sljedeći samopregled dojki. Pri sljedećem pregledu biće Vam lakše uočiti razlike i eventualne promjene i o istima obavezno prodiskutovati sa ljekarom.

Zapamtite pri tome, da svaka promjena nije rak, zapravo čak 9 od 10 promjena nisu rak!

Obratite nam se sa povjerenjem
tel (033) 725 900 ili putem kontakt formulara.

Dogovorite termin

Uz pomoć našeg kontakt formulara možete jednostavno doći do Vašeg termina, te isti možete koristiti u slučaju da imate pitanja vezano za naše usluge ili ako su Vam potrebne konsultacije. Tu smo za Vas.


2018-01-30T11:13:31+00:00